Skip to main content
Kleine drukkerij, grote mogelijkheden

Duurzaamheid

We proberen zo duurzaam mogelijk te leven en te produceren. Dat betekent: milieuvriendelijk en persoonlijk. Dat uit zich in de volgende dingen:

- we hebben standaard milieuvriendelijk papier in huis
- we gebruiken standaard alleen papier met milieukenmerken
- we hebben nog nooit verpakkingsmateriaal gekocht: we hergebruiken alle dozen en inpakpapier
- door onze zonnepanelen wordt de helft van de elektriciteit van STIP opgewekt. De rest is groene stroom
- we kopen zoveel mogelijk materialen, machines en inventaris in de buurt, in Leeuwarden of Fryslân
- we maken zoveel mogelijk gebruik van software die bij kleine bedrijven gemaakt wordt. Dat betekent geweldige, persoonlijke hulp op maat bij vragen, plus soms zelfs invloed op verdere ontwikkelingen.

Geschiedenis

Vanaf 1989 is STIP hèt adres voor stencildrukwerk. Van Sietz Leeflang van het alternatieve onderzoekcentrum De Twaalf Ambachten leerde ik dat stencilen een goedkope, toegankelijke druktechniek is. Eerst werkte ik met klassieke stencilmachines (met slinger). Door de ambachtelijke zorg konden we de druktechniek nieuw leven inblazen en mensen verbazen met de grote mogelijkheden.

De voordelen waren: milieuvriendelijk, voordelig en persoonlijk. Al gauw kwamen er naast typ-, knip- en plakwerk extra's bij zoals het afwerken van boekjes en het vouwen van folders. En we gingen met gekleurde inkt werken! Veel mensen hadden er nog nooit van gehoord, dat dàt kon met stencilen.

De oude stencilmachines met legendarische merken als Gestetner en Roneo werden na een aantal jaren vervangen door een automatische machine van het eveneens legendarische stencilmachinemerk Rex Rotary. Vanaf dat moment konden we alle formaten papier bedrukken tot A3 en foto's steeds beter reproduceren. Met die machine hebben we ruim acht jaar gewerkt. Toch werd er nog regelmatig aan de slingers gedraaid, door de extra mogelijkheden die dat bood en in gevallen van grote drukte of nood.

Al heel snel konden we digitaal stencildrukwerk leveren door de machine aan een computer te koppelen en o.a. met het zeer flexibele layoutprogramma waarmee we 20 jaar gewerkt hebben, Calamus SL, de machines aan te sturen.  

Nu, met de moderne stencildrukmachines (of duplicator) Risograph, inkjet- en laserprinters, die aan de computer zijn gekoppeld, is STIP een digitale drukkerij, een modern bedrijf met vrijwel alle mogelijkheden van andersoortige drukkerijen.

En het aardige is: er wordt met dezelfde zorg gewerkt als in het begin. Bij STIP Stencilwerk krijgt elke opdracht van begin tot eind dezelfde aandacht.

Helaas hebben we afscheid genomen van de Riso en dus van het stencilen. Er was bij ons te weinig vraag naar. En het had niet genoeg voordelen meer t.o.v. onze laserprinter. Dus, het einde van dit tijdperk bij ons. Gelukkig hebben we een enthousiaste liefhebber voor de machine gevonden.